Volgende

Nieuws

Architects in Motion uit Turnhout kiest voor Theateradvies en wint de prijsvraag voor de verbouwing van Cultuurhuis De Warande

21 augustus 2014

De Warande is, samen met Westrand in Dilbeek het eerste Cultureel Centrum van Vlaanderen en geldt nog steeds als belangrijk referentieproject. Reizende gezelschappen kennen de Warande als een prettig en gastvrij theater, maar ook als een forse technische uitdaging. Het toneel is te klein en de toneeltoren te laag. De hijsinstallatie is handbediend en belichtingsmogelijkheden zijn beperkt. Kleedkamers en artiestenfoyer zijn op zijn best bescheiden te noemen. De provincie Antwerpen besloot tot een flinke renovatie waarbij het speelvlak wordt vergroot tot 14 x 14m. De toren wordt verhoogd en de hijsinstallatie wordt uitgebreid en geheel geautomatiseerd.

Het winnende ontwerp voorziet verder in een nieuw achtergebouw dat ruimte zal bieden aan een goede laad- en losplaats, een werkplaats, opslag en kleedkamers en een artiestenfoyer met daglicht en uitzicht. Architect Paul Schellekens werkte mee aan het oorspronkelijke ontwerp van De Warande. Het was zijn eerste opdracht. Nu, aan het einde van zijn carriere als architect is hij opnieuw betrokken. Architecten Luc Vanhout en Bart Janssens van Architects in Motion kiezen daarmee bewust voor versterking van de architecturale waarde van het monument en tegelijk voor het introduceren van moderne functionaliteit en logistiek. Voor dat laatste selecteerde de architect de adviseurs van Theateradvies.