Volgende

Nieuws

Renovatie Koninklijk Concertgebouw Amsterdam

30 juni 2014

De grote zaal van Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam heeft lopende het seizoen in de afgelopen maanden een renovatie van de hijsinstallatie ondergaan. De bestaande installatie was verouderd en voldeed niet aan de eisen van zowel ARBO-verantwoord werken, als het veilig houden van lasten boven personen.

De hijsinstallatie is gesitueerd op de zaalzolder van de grote zaal. Het bijzondere aan het zaalplafond van deze zaal is dat er vele gaten in zijn gemaakt die op drie manieren functioneel zijn. De gaten dienen voor de afzuiging van de lucht (de zaalzolder is een soort plenum), voor het plaatsen van verlichtingsarmaturen en ze zijn tevens geschikt als hijsgat. Het Concertgebouw is gebouwd in 1882 en de constructie van het dak van de grote zaal is opgebouwd uit gietijzeren spanten die verbonden zijn met verticaal geplaatste windverbanden. Door deze bestaande constructie was het niet eenvoudig om een ARBO-verantwoorde hijsinstallatie te maken volgens de opdracht van Het Concertgebouw.

De opdracht was een hijsinstallatie te realiseren die zou bestaan uit meer dan 20 kettingtakels, die het tillen van kettingtakels overbodig maakt, waar elke takel boven een van de 200 gaten te rijden is, waarbij op de zaalvloer de takels geselecteerd en bediend konden worden, dat de installatie voldeed aan de wet- en regelgeving, dat de installatie gereed was voor 1 juni en dat het budget niet overschreden zou worden.

In nauwe samenwerking met Het Concertgebouw heeft Theateradvies een ontwerp gemaakt. De uitvoering is verzorgd door Controllux, Prolyft en STS. Het gehele project is op tijd en binnen budget gerealiseerd.