Volgende

Stadsschouwburg

Monumentale zaal met respect gerenoveerd

De renovatie van de toneelhijsinstallatie van de grote zaal van de Stadsschouwburg Amsterdam was een zeer welkome aanleiding om de toneeltoren ingrijpend te verbeteren. Dat was ook hard nodig.

Het brandscherm werd vervangen door een oprolbaar gordijn van fiberglas. Dat is niet alleen veiliger, het neemt ook veel minder ruimte in, zodat de afstand tussen spelers en publiek kon worden verkleind.
De rollenzolder werd omgevormd van een levensgevaarlijk spinnenweb van staalkabels naar een volkomen veilige kabelvrije werkvloer.


De zijbruggen konden worden versmald. Daardoor ontstond ruimte voor langere trekken en zelfs voor zijtrekken. Met langere trekken is het mogelijk om effectief af te stoppen, ofwel, om het zicht op het zijtoneel aan het oog te onttrekken met behulp van gordijnen. Dat was voorheen een probleem. Zelfs zo erg, dat besloten was de muren zwart te schilderen. Dat kon na de renovatie ongedaan worden gemaakt. De prachtige bakstenen muren van de toneeltoren zijn schoongespoten en maken van het toneel een mooie en aangename ruimte.

Project

  • Opdrachtgever Stadsschouwburg Amsterdam
  • Project

    Renovatie toneelhijsinstallatie, nieuwe indeling toneelhuis, nieuwe rollenzolder

  • Oplevering 2003

Stadsschouwburg Amsterdam

Werkzaamheden Theateradvies®

Advies
Verbeteren monumentale waarde. 

Ontwerp
Toneelhijs- en hefinstallaties incl. rollenzolder, lichtbruggen en lichtposities.

Aanbesteding
Bestek en Europese aanbesteding toneeltechnische installaties. 

Uitvoering

Directievoering op aanbestede percelen, planning en budgetcontrole.