Innovaties

Volgende

Ethernet, het nieuwe theaternetwerk

Digitale technieken zijn in het theater inmiddels gangbaar; integratie van die technieken is dat nog niet. Het ontwerp dat theateradvies bv maakte voor Schouwburg Almere en de Rabozaal in de Stadsschouwburg Amsterdam voorziet in een integratie van alle digitale technieken waar de toneelmeester mee te maken heeft in een enkele lessenaar.

Het theater beschikt over meerdere virtuele netwerken die tegelijk actief zijn op hetzelfde kabelnetwerk. Naast geluidversterking, toneelverlichting en video, heeft de toneelmeester hiermee ook controle over de intercom, oproep- en meeluisterinstallatie en zaal- en werkverlichting. Ook veel voedingen kunnen met behulp van het netwerk worden geschakeld. Overige digitale technieken, zoals de bediening van de luchtbehandeling kunnen eenvoudig in het systeem worden opgenomen, zodat de verschillende apparatuur vanuit iedere netwerkaansluiting kan worden bediend.

Theateradvies bv won de “Best Auditorium Award” 2006 van Installation Europe voor Schouwburg Almere mede vanwege het geavanceerde ethernet netwerk, met bijna 800 aansluitingen, dat in de 3 theaterzalen geïnstalleerd is.