Publicaties

 • Fonkelend in het zonlicht

  September 2015

  Het was een uitgewoond en onoverzichtelijk theater. Na een in veel opzichten ingrijpende verbouwing kreeg de Lawei een heldere structuur, een nieuwe vlakkevloerzaal en een fonkelend goudgele buitenmuur. Als je er wat langer in rondloopt, stel je vast dat het eigenlijk een kleine stad is.

 • Zo dicht mogelijk op het publiek

  Mei 2015

  Acteurs bespelen theaters, maar worden over het ontwerp ervan vreemd genoeg zelden gehoord. Op uitnodiging van Theateradvies en in samenwerking met de Volkskrant konden ze hun mening erover geven. "Donkere stoelen zijn prettiger dan gele."

 • Het wonder van Winschoten

  Mei 2015

  De nieuwe Klinker is het eerste regionale theater zonder portaalbrug. "Nergens in Nederland zit je zo dicht op het toneel"

 • Toespreek-installatie in de Doelen

  Juli 2011

  De grote zaal van De Doelen in Rotterdam heeft, behalve een installatie voor muziekversterking, een aparte installatie om het gesproken woord te versterken. De installatie kwam tot stand in nauwe samenwerking tussen opdrachtgever, akoestisch adviseur en leverancier. Cees Wagenaar beschrijft de eisen, het ontwerp, de problemen die ze in de praktijk tegenkwamen en de uiteindelijke oplevering.

 • Bühnentechnische Einrichtungen

  April 2011

  Zum ersten Mal erhielt das holländische Planungsbüro theateradvies einen auftrag in deutschland. der Projektleiter stellt das Projekt vor und berichtet über seine erfahrungen mit deutschen Verfahrensweisen.

 • Das Haus der Berliner Festspiele

  April 2011

  Im sonderband 2010 berichteten wir über das projekt der sanierung des Hauses der Berliner Festspiele. Der erste Bauabschnitt wurde letztes Jahr im Frühjahr abgeschlossen.

 • Keuring van theaterinstallaties nut en noodzaak

  Juli 2011

  De veiligheid van theaterinstallaties is een cruciale factor op en rond de podia. Over de noodzaak van inspecties of keuringen bestaat weinig verschil van mening, en dat certificering zin heeft wordt zelden betwist. Maar wat mag en moet is lang niet altijd duidelijk. De auteurs, beiden werkzaam voor het Liftinstituut, proberen enige helderheid te scheppen.

 • Portaalzone ter discussie

  Juli 2011

  Wat doen we met de huidige inrichtng van de portaalzone? Welke rol speelt die zone met zijn toneellijst, portaalbrug en manteaus? Welke alternatieven zijn er? Daarover ging de studiedag van de VPT op 18 mei in de Koninklijke Schouwburg Den Haag.

 • Wat ontwerpers willen met de Portaalzone

  Juni 2011

  De discussie over de portaalzone woedt al een paar jaar, maar de ontwerpers kwamen weinig aan het woord. Uit een enquête van Theateradvies bv bleek dat juist de ontwerpers vaak aanlopen tegen de beperkingen van de huidige portaalzone. Wat zijn die beperkingen en wat zijn hun wensen? De VPT organiseerde een gesprek met deze ontwerpers.

 • De paradox van de vierde wand

  Januari 2009

  Luc Dhooghe reageert op de discussie in Zichtlijnen over de toneelopening. Hij geeft het historische kader voor het ontstaan van de huidige toneellijst en noemt de bezwaren die eraan kleven vanuit het oogpunt van de theatermaker.

 • De toneelopening

  September 2008

  Er kan best wat aangepast worden rond de toneelopening. Een voorzet om de discussie te voeden en, uiteindelijk, om beweging in de toneelopening te brengen.

 • De toneelopening, een reactie

  Juli 2008

  Karin Vullings onderzocht de toneelopening van het lijsttheater in het kader van haar studie Industrial Design. Ze schreef het artikel 'De Flexibelijst' in Zichtlijnen 117. Gerbrand Borgdorff velde daarover in nr. 118 een hard oordeel: 'niet realistisch'. Frits van de Haspel vindt dat te kort door de bocht. Het is nodig om alle techniek rond de toneelopening eens goed tegen het licht te houden, betoogt hij.

 • De Flexibelijst

  Maart 2008

  De toneelopening in het lijsttheater is een vast gegeven waar iedereen het maar mee moet doen. Toch zijn de eisen die er gesteld worden nogal verschillend. Hoe zou een 'ideale toneelopening' er uit kunnen zien? Industrieel ontwerper Karin Vullings presenteert een herontwerp dat op zijn minst interessant genoemd mag worden.

 • Veilig hijsen in het donker

  Januari 2008

  Geautomatiseerde toneel-hijsinstallaties vormen een gewild Nederlands exportproduct, zo bleek op de beurs Theatertechniek, van 7 tot 9 januari.

 • Een voorbeeldige verbouwing

  Mei 2006

  Het was niet voor kaarsen of kaas dat een groep Taiwanezen onlangs naar Gouda kwam. Ze kwamen voor de trekkenwand van de Goudse Schouwburg. Met de gefaseerde verbouwing van de afgelopen jaren heeft de schouwburg een reputatie verworven, niet alleen onder Taiwanezen maar ook onder Nederlandse theaters. Het Goudse 'showmodel' is al door velen van hen bezocht.

 • Wanneer welk hijsmiddel?

  September 2003

  'Optimaal hijsen in de zaal'. Onder deze titel schreef Hugo Stolwijk zijn eindscriptie voor de opleiding Theater Techniek aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Deze scriptie gaat over Koninklijk Theater Carré in Amsterdam, maar vormt een goede aanleiding voor een meer algemeen verhaal over het hijsen van puntlasten.

 • We bouwen een theater - deel 1

  Oktober 2010

  Als je een theater bouwt, wat voor gebouw moet het dan worden? Wat is de beste plek? Wat wil je in dat theater gaan doen? Welke factoren bepalen of het een goed theater wordt? Over deze en andere vragen publiceert Zichtlijnen in samenwerkingen met de werkgroep Theatergebouwen een serie artikelen. Dit is het eerste deel.

 • We bouwen een theater - deel 2

  Oktober 2010

  In het tweede deel van de serie over het bouwen van een theater kijkt Gerbrand Borgdorff namens de Werkgroep Theatergebouwen naar het programma van eisen. Waar is dat voor nodig en aan welke eisen moet dat programma van eisen zelf voldoen?

 • We bouwen een theater - deel 3

  Oktober 2010

  Deel drie van deze serie gaat over het samenstellen van het ontwerpteam. Wie zitten er in het team? Hoe stel je het samen? Wat geeft de doorslag bij de te maken keuzes?

 • We bouwen een theater - deel 4

  November 2010

  Deel vier van deze serie gaat over het ontwerp. Maar eerst: wie ontwerpt wat? Waar start je het ontwerp? En hoe kom je tot de beste zaalvorm?

 • We bouwen een theater - deel 5

  Januari 2011

  Het ontwerpteam van ons nieuwe theater is bezig. Dat duurt wel een paar maanden en dat geeft ons de tijd om na te denken over de bouworganisatie. De werkgroep Theatergebouwen nodigde hiervoor twee gasten uit, de heren Hans Verheijdt en Wybren Bruinsma van respectievelijk DHV en DVP.

 • We bouwen een theater - deel 6

  Juni 2011

  In dit zesde deel van de serie staat de gebruiker centraal. Hugo van Hulst verteld over zijn ervaringen bij het in gebruik nemen van de Rabozaal en de valkuilen die je als gebruiker beter kunt ontlopen. "Je moet er helaas van uitgaan dat je bij de oplevering niet klaar bent".

 • We bouwen een theater - deel 7

  Juli 2011

  Het definitief ontwerp is klaar en goedgekeurd. We beginnen met de bouwvoorbereiding. Het bestek wordt geschreven en de aanbesteding voorbereid. Hoe vind je een geschikte aannemer voor de bouw van het theater?

 • We bouwen een theater - deel 8

  Juli 2008

  Tot nu toe ging deze serie over het voornemen om een nieuw theater te bouwen, over het ontwerp en de aanbesteding. Maar er stond nog geen steen op de andere. In deel 8 komt daar verandering in.

 • Voorlopig ontwerp Cultuurhuis Winschoten vastgesteld

  April 2011

  Een cultuurhuis is een onderdeel van het culturele aanbod in de gemeente. In oktober 2010 heeft de gemeenteraad van Oldambt besloten om voor 'cultuur in de gemeente' een gebouw te realiseren waarin meerdere culturele instellingen ondergebracht zullen worden om samen te werken aan een goed aanbod van culturele activiteiten in hun gemeente.

 • We bouwen een theater - deel 9

  januari 2012

  Het einde van de bouwperiode nadert en het theater wordt in gebruik genomen. Een spannend moment voor de gebruikers en een periode waarin veel mis kan gaan. De werkgroep sprak met Coen Bais, directeur van Poppodium Metropool in Hengelo en Marco Hartendorf, voormalig hoofd techniek van het DeLaMar theater in Amsterdam. Zij vertellen over hun ervaring bij de oplevering.

 • De etiquette van de geluidsplek

  Mei 2010

  In het theater hebben bezoekers nogal eens last van de geluidstechniek midden in de zaal. Moet die technicus daar nu echt ziten? Kan het ook anders? Begin maart organiseerde Huub Huikeshoven (theateradvies bv) een rondetafelgesprek met de Werkgroep Geluid van de VPT. De geluidstechnici staken de hand in eigen boezem. Maar ook de ontvangende theaters kunnen veel meer doen. 'Er is een cultuuromslag nodig.'

 • Schaffelaartheater barneveld av-entertainment

  Maart 2011

  Sinds juni vorig jaar heeft Barneveld een eigen theater: Het Schaffelaartheater. Naast een theaterfunctie biedt het gebouw ook congres- en vergaderfaciliteiten. Het beschikt over een grote (congres)zaal met bijna 600 plaatsen, een plenaire zaal voor ruim 200 personen met een oppervlakte van 350m2 en verschillende subzalen en foyers voor de ontvangst.

 • De Kunstmin renoveren is een ruimtelijk feest

  Maart 2011

  Theateradvies bv is selected as theatre consultant for the renovation of Schouwburg Kunstmin in Dordrecht. To improve the sightlines in the auditorium the hight of the stage will be reduced. In addition the logistics will be improved and there will be a new stage machinery. We are looking forward to work together with Greiner Van Goor Huijten Architecten BV on this fantastic project!

 • Schouwburg Amphion, stevig verankerd in de Doetinchemse grond

  Januari 2011

  De gevels van het nieuwe Amphion lopen schuin zoals de oude vestingmuren. Ze zijn bezaaid met grote en kleine ramen. Amphoin is opvallend anders, aan de buitenkant maar zeker ook van binnen. 'Het voelt erg goed'.

 • Theater in de Bijlmer blijkt groot succes

  December 2010

  Met een breed programma van stand-upcomedy, theater en klassieke muziek op de zondagmorgen, wist het Bijlmer Parktheater in het afgelopen jaar twee keer zoveel bezoekers te trekken als gehoopt. Een jaar na de feestelijke opening wisten 96.000 bezoekers het theater in Zuidoost te vinden.

 • Stadsgehoorzaal Leiden

  Oktober 2010

  De renovatie en uitbreiding van de Stadsgehoorzaal Leiden.

 • Concertzaal de Doelen

  Oktober 2010

  De renovatie van Concertzaal de Doelen in Rotterdam.

 • Een jaar na de opening van de Rabozaal

  Oktober 2010

  Een jaar na opening beschrijft Hugo van Hulst, hoofd techniek van de stadsschouwburg Amsterdam de ervaringen die het afgelopen jaar zijn opgedaan met het gebruik van de Rabozaal. Hij kijkt naar de extreem drukke inwerkperiode, de samenwerking met Toneelgroep Amsterdam en de Melkweg, en de minnen en plussen van deze unieke zaal die zowel lijsttoneel, vlakkevloerzaal als poppodium kan zijn.

 • Dit is geen popbunker!

  September 2010

  Op 20 september was de VPT te gast in de Metropool in Hengelo voor de jaarlijkse ledendag. Geen theater deze keer, maar een poppodium. Een aangename kennismaking met een aangenaam gebouw.

 • Vertrouwde techniek, revolutionair ontwerp

  September 2009

  De nieuwe zaal van de Stadsschouwburg, Toneelgroep Amsterdam en de Melkweg is een staaltje ontwerpersvernuft, zo ontdekt Robert Baaij.

 • Zitbanken met kwastjes en een drivethrough-garage

  Mei 2009

  De Schouwburg in Haarlem is na een grootscheepse renovatie alweer een poosje in bedrijf. Robert Baaij dook in de archieven en sprak met Rutger de Lange, hoofd technische dienst.

 • Een tent als tijdelijk theater

  Mei 2009

  Het is een tent. Maar verder functioneert het tijdelijke gebouw van Schouwburg De Meerse als een compleet technisch theater, niet in het minst dankzij de inspanningen van de technische ploeg.

 • Een theater, maar vooral een fantastisch leslokaal

  Maart 2009

  Hoe leer je het vak theatertechniek op school? In Zwolle weten ze het: maak een theater van je collegezaal. Met het niveau aan technische voorzieningen zet deze mbo-opleiding een standaard voor de toekomst.

 • Het Ding van Dronten

  Juli 2007

  De Meerpaal in Dronten is dit jaar een van de vijf theaters die Nederland inzendt naar de Praagse Quadriennale. De Meerpaal werd in 2005 na een grondige verbouwing heropend. Jeroen de Leeuw ontdekt de bijzondere geschiedenis van dit gebouw.

 • Kom ik weer met mijn luidsprekers

  Maart 2007

  Wat geluid betreft wordt in Almere een statement gemaakt. De luidsprekers hangen in de portaalbrug, een unicum in Nederland. Ze zijn onzichtbaar vanuit de zaal, even onzichtbaar als de honderd luidsprekertjes die zijn ingebouwd om de akoestiek variabel te maken, dit in combinatie met het flexibele plafond.

 • Schouwburg maakt stad tot decor en toeschouwer

  Februari 2007

  Theatraal is het nieuwe theater van Almere zeker niet te noemen.

 • Hoe De Spiegel er kwam

  November 2006

  Zwolle - De theoloog Van der Leeuw was maar heel kort minister van Onderwijs Kunsten en Wetenschappen. Een jaar ongeveer, direct na de Tweede Wereldoorlog. Maar lang genoeg om het begrip horizontale en verticale cultuurverspreiding te introduceren en uit te dragen. Dankzij die horizontale cultuurspreiding heeft Nederland nu de hoogste theaterdichtheid ter wereld.

 • Zwolle heeft een multifunctionele theaterzaal

  September 2006

  In een oogwenk kan de nieuwe Schouwburg De Spiegel in Zwolle worden omgetoverd van een intieme theater- in een imposante concertzaal. Dankzij een beweegbaar akoestisch plafond.

 • Een coconachtig gevoel

  November 2005

  Na de Toneelschuur van een paar jaar geleden kan Haarlem opnieuw trots zijn op een voorbeeld van opmerkelijke theaterarchitectuur. Het in verval geraakte Concertgebouw in de historische binnenstad werd zorgvuldig gerestaureerd, vernieuwd en uitgebreid. Als bekroning van deze veelomvattende operatie kreeg het Concertgebouw ook een nieuwe naam: het Philharmonie Haarlem.

 • Een mooie, diffuse galm

  September 2005

  Muziekliefhebbers, Holland Festival-bezoekers en TV3-kijkers weten het: in Amsterdam is gebouw voor hedendaagse en geïmproviseerde muziek geopend. Het Muziekgebouw aan 't IJ, opvolger van de IJsbreker en het BIM-huis, ligt spectaculair in het water, ziet er fraai uit en is, zo luidden de eerste berichten, gezegend met een prima akoestiek. Zichtlijnenredacteur Jos van de Haterd ging zelf kijken - en luisteren.

 • Absolute stilte

  Januari 2005

  De vorig jaar voltooide Koninklijk Wegener Zaal van Orpheus in Apeldoorn onderscheidt zich van alles wat we in Nederland gewend zijn. Op het eerste gezicht lijkt het een gewone zaal met 1300 stoelen, ook al staan de twee balkons in een asymmetrische, door architect Herman Hertzberger bedachte opstelling. Maar eigenlijk gaat het hier om meerdere zalen in één.

 • Een olifant op het hefpodium

  Januari 2005

  De oplevering van het gerenoveerde Carré was een zaak van nationaal belang. Als een volleerde pyrotechnica ontstak de majesteit bij de opening het vuurwerk. Heeft zij, in deze nieuwe hoedanigheid als praktisch beoefenaar der toneeltechniek, ook een kijkje genomen onder de vloeren en over de rollenzolder geslopen? En wat heeft ze daar allemaal kunnen zien?

 • De stijl van 1887, de eisen van 2005

  Januari 2005

  Op oude foto's werden logedeuren en kroonluchters ontdekt en bij het krabben kwamen historische verflagen tevoorschijn - overak hebben de renovatiearchitecten van het Amsterdamse theater Carré gezocht naar elementen die ze bij hun 'historische vernieuwing' van dit gebouw konden gebruiken.

 • Goed geluid op elke stoel

  September 2004

  In zijn geluidsontwerp voor de nieuwe Schouwburg het Park in Hoorn heeft Frans Ockeloen een paar opmerkelijke keuzes gemaakt. De grote zaal heeft nu twee aparte systemen voor spraak en muziek. Dat zie je zelden. En subwoofers op vijf meter hoogte halverwege de lijst is al evenmin een alledaags verschijnsel.

 • De Centurion komt naar Carré

  Juli 2004

  Op de Vakbeurs Theatertechniek in januari van dit jaar presenteerde de firma Stakebrand een prototype van de Stalogic Centurion. De opvolger van het inmiddels tien jaar oude Stalogic besturingssysteem was toen nog in ontwikkeling. Het systeem nadert inmiddels zijn voltooiing. Theater Carré in Amsterdam schreef al in op een exemplaar nog voordat het af was.

 • Eerste renovatie Stadsschouwburg Amsterdam voltooid

  Mei 2004

  Bij het woord 'schouwburg' vormt zich bij velen van ons direct een beeld van het Leidseplein in Amsterdam. En dat is niet onterecht. De woorden schouwen en burg zijn een rechtstreekse vertaling van het Grieks-Latijnse 'theatrum'; ze werden door Vondel samengevoegd om als naam te dienen voor de eerste Amsterdamse Schouwburg aan de Keizersgracht.

 • Op een goederenheffer naar de artiesteningang

  Januari 2007

  Hoe toegankelijk zijn de Nederlandse podia voor technici met een handicap? Gerbrand Borgdorff ging samen met technicus Adelbert Duijvelshoff, in rolstoel, en fotograaf Jean van Lingen op onderzoek. Pauline Beran schreef er een juridisch kader bij.

 • 2600 meter dichter bij de sterren

  September 2006

  Als in een caleidoscoop belicht Caroline Noteboom de fascinerende theaterwereld van Bogota, een stad waar zij meerdere malen voor kortere en langere perioden verbleef. Ze bezocht theaters en klom op rollenzolders.

 • Een doek dat de druk van het vuurwerk kan weerstaan

  Mei 2004

  Wat is de functie van het brandscherm, welke veiligheid biedt een brandscherm, welke brandschermen worden tegenwoordig toegepast en waarom wordt een brandscherm in de ene gemeente wel en in ge andere gemeente niet geëist?

 • Elk instrument op eigen hoogte

  Maart 2006

  In De Doelen in Rotterdam werd vorig jaar tijdens de zomerstop een nieuw podium gebouwd op basis van hefplateaus. Medewerkers van De Doelen nemen grotendeels zelf het ontwerp en de begeleiding op zich. Gerbrand Borgdorff raakte in De Doelen enthousiast over het podium en over de manier waarop iedereen bij deze renovatie betrokken wordt.

 • Spoorwegmuseum

  Maart 2006

  Wie als kind wel eens naar het Spoorwegmuseum in Utrecht is geweest herinnert zich misschien het oude stationsgebouw. Daarbinnen stond alles wat met treinen te maken had en buiten, langs de oude perrons, stonden de echte treinen en daar mocht je dan in zonder een kaartje te kopen.

 • Louis Janssen over de OISTAT

  Juli 2011

  Een interview met Louis Janssen, sinds anderhalf jaar president van de Oistat, over de doelstellingen en activiteiten van de Oistat.

 • Veel gedoe - maar nuttig en noodzakelijk

  Maart 2004

  Europese aanbesteding is een wettelijke verplichting.

 • Ervaringstheater 2.0

  Mei 2011

  De aanvraag die de VPT heeft gedaan voor de Nederlandse inzending naar de PQ is gehonoreerd door het NFPK. Eric de Ruijter schrijft over de inhoudelijke keuze van de vier ontwerpers en kijkt vooruit naar de inzendingen van studenten en architecten.

 • Gereedschap dat de ziel weespiegelt

  September 2006

  Flexibiliteit, bruikbaarheid en toegankelijkheid zijn een paar van de thema's van de tweede conferentie over theatertechniek die dit jaar in Londen werd gehouden. Net als vier jaar geleden tijdens de eerste conferentie is het ondoenlijk om een omvattend beeld te schetsen. Wel wat er een gemeenschappelijke noemer. Het ging altijd over het bouwen van theaters en wat een goed theater eigenlijk is.

 • 'Goed idee, ik kende het al'

  Maart 2006

  De tiende Vakbeurs Theatertechniek vond plaats in de Scheldehal van Ahoy' Rotterdam. Deze is ruimer en beter geoutilleerd dan de De Statenhal van het Congresgebouw in Den Haag en dat is prettig, zowel voor de standhouders als voor het publiek. In de eerste plaats is de vakbeurs een ontmoetingsplaats voor technici. Maar wie op zoek was naar nieuwe ontwikkelingen hoefde ook niet teleurgesteld naar huis.

 • Kabelgordijnen boven het rooster

  November 2003

  De rollenzolder boven de theaterzaal is vaak een 'moeilijke' plek: een lage ruimte met overal kabels, die niet makkelijk begaanbaar is voor de technici die er moeten werken. Plaats om hijspunten aan te brengen is er vaak niet en de rastervloer is onaangenaam voor wie met gevoelige knieën of hoogtevrees behept is.  Voorafgaand aan een VPT-studiebijeenkomst worden de rollenzolder-problemen geanalyseerd.

 • Klossend op de praktikabel of soepel glijdend langs de rails

  Mei 2003

  Het maken van een andere zaalopstelling is altijd een omvangrijke operatie. Stoelen nemen meestal veel ruimte in en het verplaatsen van stoelen en tribunes is veel werk. Dat werk kan licht gemaakt worden met behulp van techniek. In dit artikel enkele van die technieken en hun voor- en nadelen.

 • Goed onderwijs is ook een werkgeversbelang

  Januari 2005

  De VPT besteedt veel aandacht aan onderwijs. Binnen het bestuur van de VPT leeft de gedachte dat onderwijs niet iets is dat je kunt overlaten aan de vrije markt. Als je eisen stelt aan de kennis en vaardigheden van nieuwe collega's, dan moet je ook energie steken in de opleding van die collega's.

 • Licht, veilig en schoolklasproof

  September 2003

  Hoe kom je aan een goede tribune die met twee mensen in een half uur kan worden gebouwd, met goede zichtlijnen en voldoende comfort en die ook nog past in de decorbus? Voor deze vragen zag theatergroep Wederzijds zich geplaatst. Samen met ontwerpbureau Flex ontwikkelde Wederzijds een eigen model, dat inmiddels al een jaar lang in gebruik is. Aan alle eisen is voldaan: de tribune is snel te monteren, licht en veilig.

 • Van hanger naar theater - Soldaat van Oranje

  Maart 2011

  Voor Soldaat van Oranje is een hangar omgebouwd tot theater. De tribune met elfhonderd stoelen staat op een draaischijf, in een ring daar omheen zijn de verschillende locaties en scènes geplaatst. Gerbrand Borgdorff sprak met producent Robin de Levita en technisch producent Robert Nieuwenhuis.

 • Toys for the boys

  September 2007

  Het Muziektheater in Amsterdam beschikt sinds enkele maanden over zogenaamde AGV's, Automatic Guided Vehicles, of voor taalpuristen onder u Automatisch Geleide Voertuigen. Daarmee heeft het theater zoals wel vaker een primeur in huis die ook voor andere theaters en theatermakers interessant is. Huub Huikeshoven geeft uitleg.

 • Luchtbalg met Zwenkwielen

  Juli 2006

  Het decorcentrum van De Nederlandse Opera vervaardigt de decors voor zowel De Nederlandse Opera als Het Nationale Ballet. Met veertig mensen in vaste dienst en een enorme werkplaats is dit het grootste decoratelier van ons land. Reden genoeg om te gaan kijken.

 • De toeschouwer stuurt de voorstelling

  Januari 2006

  'Op dit moment is het theater de belangrijkste plaats voor het ontwikkelen van een nieuwe kunstvorm.' De woorden zijn van Eric Joris, de oprichter en spil van de Belgische performancegroep Crew. Crew is naar eigen zeggen een collectief dat de verhouding tussen mens en technologie onderzoekt.

 • De orkestbak beveiligd

  November 2004

  In het Muziektheater in Amsterdam verongelukte enkele jaren geleden een danser door een val in de orkestbak. Het ongeval veroorzaakte een schok en er ontstond, een tijdje, een flinke discussie over de veiligheid van de orkestbakken. In het Muziektheater zelf werden direct maatregelen getroffen, maar in de overige theaters vormde het ongeluk bijna nergens aanleiding om de eigen orkestbak te beveiligen.

 • Vooral niet te conceptueel bezig zijn

  September 2005

  De techniek achter het ITs festival.

 • Regels zijn regels - maar je wordt er niet slechter van

  Januari 2003

  In kort geding betreffende de aanbesteding van een nieuwe toneelinstallatie voor theater De Leest in Waalwijk werd bepaald dat een toneelinstallatie ook best onderhands aanbesteed mag worden. Een opmerkelijke uitspraak en een goede aanleiding om te kijken wat de voor- en nadelen zijn van een (Europese) aanbesteding.

 • Normering in Europees verband

  In het Théâtre du Champs Elysees in Parijs boog een werkgroep zich eind november over de Europese normering van theatertechniek. De werkgroep, met vertegenwoordigers uit acht Europese landen, kwamen eerder bijeen in Brussel, Londen en Amsterdam. Wat wil men bereiken? En lukt dat?

 • Open huis voor een stadsgezelschap

  Maart 2003

  Een woonkamer voor het publiek en een woonkeuken voor het gezelschap. Open, licht en transparant. Dat waren de kwaliteiten die Toneelgroep Oostpool beoogde met de nieuwe behuizing Huis Oostpool in de Arnhemse Nieuwstraat. Zakelijk leider Alex Kühne: 'Je hebt de Noordpool en de Zuidpool. Wij slaan een anker in het Oosten: vandaar de naam Toneelgroep Oostpool'.

 • In welke stand wilde u 'm hebben?

  November 2007

  Deze zomer is in de Rotterdamse Schouwburg een nieuwe tribune in het zaalgedeelte de grote zaal gebouwd, met 14 rijen en 320 stoelen. Op zich lijkt dat niet zo bijzonder. Het gebouw is in 1988 opgeleverd en dan is het logisch dat onderdelen aan vervanging toe zijn. Maar hier is meer aan de hand.

 • Cultuurburen komen nader tot elkaar

  Binnenkort zal in Amsterdam worden begonnen met de aanleg van een nieuwe vlakkevloerzaal voor de Stadsschouwburg. Bij dit project is ook het achter de schouwburg gelegen popcentrum De Melkweg nauw betrokken: de grote zaal van de Melkweg wordt aanzienlijk uitgebreid.

 • 'Zeg het maar, de zaalregie zit waar jij wilt'

  Mei 2006

  De Stadsschouwburg Eindhoven zit in de overgangsfase naar het Parktheater, dat begin 2007 klaar al zijn. Het oude gedeelte wordt momenteel gerenoveerd maar de nieuwe Philipszaal is in december 2005 in gebruik genomen. Volgens Gerbrand Borgdorff wordt hiermee een internationale standaard voor multifunctionele zalen gezet.

 • Per stoel een centimeter winst

  Januari 2006

  De keuze tussen een vaste tribune en een schuiftribune is al eerder aan de orde geweest in Zichtlijnen. De vaste tribune heeft een groot aantal voordelen ten opzichte van de schuiftribune, maar voor een goede exploitatie is een schuiftribune vaak noodzakelijk. In Veldhoven besloot men geen genoegen te nemen met de gebruikelijke nadelen van de schuiftribune.

 • Een goede nagalm voor toneel, popmuziek en het symfonie-orkest

  Maart 2003

  Multifunctioneel gebruik van theaterzalen is van alle tijden. In dit artikel wordt in het bijzonder ingegaan op de technieken die beschikbaar zijn om plafonds en wanden te verplaatsen. Een in Nederland nog vrij onbekend hulpmiddel daarbij is het vervoer van wanddelen per luchtkussen.

 • Heffen of Hijsen

  November 2002

  In veel plaatsen moet dezelfde theaterzaal dienen voor verschillende vormen van podiumkunst, die ieder hun eigen eisen stellen aan ruimte-opbouwen, zichtlijnen en akoestiek. Een van de middelen om die uiteenlopende gebruikseisen tegemoet te komen is het aanleggen van een beweegbare theatervloer. Een overzicht van de technieken, waarbij van de verschillende methoden de voor- en nadelen worden geanalyseerd.

 • Menselijk behang en multifunctionaliteit

  September 2002

  Onder de noemer " Theatre engineering and architecture 2002" organiseerde de ABTT, de Britse zusterorganisatie van de VPT, afgelopen juni een congres over de vraag: wat is een goede uitvoeringsruimte?

 • De risico's en de richtlijn

  Mei 2003

  Vliegen in het theater, mag dat? Het antwoord is ja, mits je voldoet aan de voorwaarden. Wat die voorwaarden zijn was onderwerp van gesprek op de tweede door de VPT georganiseerde bijeenkomst over dit onderwerp, ide op 18 maart in de Rotterdamse Schouwburg werd gehouden. *)