Publicaties

 • Keuring van theaterinstallaties nut en noodzaak

  Juli 2011

  De veiligheid van theaterinstallaties is een cruciale factor op en rond de podia. Over de noodzaak van inspecties of keuringen bestaat weinig verschil van mening, en dat certificering zin heeft wordt zelden betwist. Maar wat mag en moet is lang niet altijd duidelijk. De auteurs, beiden werkzaam voor het Liftinstituut, proberen enige helderheid te scheppen.

 • Veilig hijsen in het donker

  Januari 2008

  Geautomatiseerde toneel-hijsinstallaties vormen een gewild Nederlands exportproduct, zo bleek op de beurs Theatertechniek, van 7 tot 9 januari.

 • Een voorbeeldige verbouwing

  Mei 2006

  Het was niet voor kaarsen of kaas dat een groep Taiwanezen onlangs naar Gouda kwam. Ze kwamen voor de trekkenwand van de Goudse Schouwburg. Met de gefaseerde verbouwing van de afgelopen jaren heeft de schouwburg een reputatie verworven, niet alleen onder Taiwanezen maar ook onder Nederlandse theaters. Het Goudse 'showmodel' is al door velen van hen bezocht.

 • Wanneer welk hijsmiddel?

  September 2003

  'Optimaal hijsen in de zaal'. Onder deze titel schreef Hugo Stolwijk zijn eindscriptie voor de opleiding Theater Techniek aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Deze scriptie gaat over Koninklijk Theater Carré in Amsterdam, maar vormt een goede aanleiding voor een meer algemeen verhaal over het hijsen van puntlasten.

 • De risico's en de richtlijn

  Mei 2003

  Vliegen in het theater, mag dat? Het antwoord is ja, mits je voldoet aan de voorwaarden. Wat die voorwaarden zijn was onderwerp van gesprek op de tweede door de VPT georganiseerde bijeenkomst over dit onderwerp, ide op 18 maart in de Rotterdamse Schouwburg werd gehouden. *)