Publicaties

 • Fonkelend in het zonlicht

  September 2015

  Het was een uitgewoond en onoverzichtelijk theater. Na een in veel opzichten ingrijpende verbouwing kreeg de Lawei een heldere structuur, een nieuwe vlakkevloerzaal en een fonkelend goudgele buitenmuur. Als je er wat langer in rondloopt, stel je vast dat het eigenlijk een kleine stad is.

 • Het wonder van Winschoten

  Mei 2015

  De nieuwe Klinker is het eerste regionale theater zonder portaalbrug. "Nergens in Nederland zit je zo dicht op het toneel"

 • Toespreek-installatie in de Doelen

  Juli 2011

  De grote zaal van De Doelen in Rotterdam heeft, behalve een installatie voor muziekversterking, een aparte installatie om het gesproken woord te versterken. De installatie kwam tot stand in nauwe samenwerking tussen opdrachtgever, akoestisch adviseur en leverancier. Cees Wagenaar beschrijft de eisen, het ontwerp, de problemen die ze in de praktijk tegenkwamen en de uiteindelijke oplevering.

 • Bühnentechnische Einrichtungen

  April 2011

  Zum ersten Mal erhielt das holländische Planungsbüro theateradvies einen auftrag in deutschland. der Projektleiter stellt das Projekt vor und berichtet über seine erfahrungen mit deutschen Verfahrensweisen.

 • Das Haus der Berliner Festspiele

  April 2011

  Im sonderband 2010 berichteten wir über das projekt der sanierung des Hauses der Berliner Festspiele. Der erste Bauabschnitt wurde letztes Jahr im Frühjahr abgeschlossen.

 • Voorlopig ontwerp Cultuurhuis Winschoten vastgesteld

  April 2011

  Een cultuurhuis is een onderdeel van het culturele aanbod in de gemeente. In oktober 2010 heeft de gemeenteraad van Oldambt besloten om voor 'cultuur in de gemeente' een gebouw te realiseren waarin meerdere culturele instellingen ondergebracht zullen worden om samen te werken aan een goed aanbod van culturele activiteiten in hun gemeente.

 • Schaffelaartheater barneveld av-entertainment

  Maart 2011

  Sinds juni vorig jaar heeft Barneveld een eigen theater: Het Schaffelaartheater. Naast een theaterfunctie biedt het gebouw ook congres- en vergaderfaciliteiten. Het beschikt over een grote (congres)zaal met bijna 600 plaatsen, een plenaire zaal voor ruim 200 personen met een oppervlakte van 350m2 en verschillende subzalen en foyers voor de ontvangst.

 • De Kunstmin renoveren is een ruimtelijk feest

  Maart 2011

  Theateradvies bv is selected as theatre consultant for the renovation of Schouwburg Kunstmin in Dordrecht. To improve the sightlines in the auditorium the hight of the stage will be reduced. In addition the logistics will be improved and there will be a new stage machinery. We are looking forward to work together with Greiner Van Goor Huijten Architecten BV on this fantastic project!

 • Schouwburg Amphion, stevig verankerd in de Doetinchemse grond

  Januari 2011

  De gevels van het nieuwe Amphion lopen schuin zoals de oude vestingmuren. Ze zijn bezaaid met grote en kleine ramen. Amphoin is opvallend anders, aan de buitenkant maar zeker ook van binnen. 'Het voelt erg goed'.

 • Theater in de Bijlmer blijkt groot succes

  December 2010

  Met een breed programma van stand-upcomedy, theater en klassieke muziek op de zondagmorgen, wist het Bijlmer Parktheater in het afgelopen jaar twee keer zoveel bezoekers te trekken als gehoopt. Een jaar na de feestelijke opening wisten 96.000 bezoekers het theater in Zuidoost te vinden.

 • Stadsgehoorzaal Leiden

  Oktober 2010

  De renovatie en uitbreiding van de Stadsgehoorzaal Leiden.

 • Concertzaal de Doelen

  Oktober 2010

  De renovatie van Concertzaal de Doelen in Rotterdam.

 • Een jaar na de opening van de Rabozaal

  Oktober 2010

  Een jaar na opening beschrijft Hugo van Hulst, hoofd techniek van de stadsschouwburg Amsterdam de ervaringen die het afgelopen jaar zijn opgedaan met het gebruik van de Rabozaal. Hij kijkt naar de extreem drukke inwerkperiode, de samenwerking met Toneelgroep Amsterdam en de Melkweg, en de minnen en plussen van deze unieke zaal die zowel lijsttoneel, vlakkevloerzaal als poppodium kan zijn.

 • Dit is geen popbunker!

  September 2010

  Op 20 september was de VPT te gast in de Metropool in Hengelo voor de jaarlijkse ledendag. Geen theater deze keer, maar een poppodium. Een aangename kennismaking met een aangenaam gebouw.

 • Vertrouwde techniek, revolutionair ontwerp

  September 2009

  De nieuwe zaal van de Stadsschouwburg, Toneelgroep Amsterdam en de Melkweg is een staaltje ontwerpersvernuft, zo ontdekt Robert Baaij.

 • Zitbanken met kwastjes en een drivethrough-garage

  Mei 2009

  De Schouwburg in Haarlem is na een grootscheepse renovatie alweer een poosje in bedrijf. Robert Baaij dook in de archieven en sprak met Rutger de Lange, hoofd technische dienst.

 • Een tent als tijdelijk theater

  Mei 2009

  Het is een tent. Maar verder functioneert het tijdelijke gebouw van Schouwburg De Meerse als een compleet technisch theater, niet in het minst dankzij de inspanningen van de technische ploeg.

 • Een theater, maar vooral een fantastisch leslokaal

  Maart 2009

  Hoe leer je het vak theatertechniek op school? In Zwolle weten ze het: maak een theater van je collegezaal. Met het niveau aan technische voorzieningen zet deze mbo-opleiding een standaard voor de toekomst.

 • Het Ding van Dronten

  Juli 2007

  De Meerpaal in Dronten is dit jaar een van de vijf theaters die Nederland inzendt naar de Praagse Quadriennale. De Meerpaal werd in 2005 na een grondige verbouwing heropend. Jeroen de Leeuw ontdekt de bijzondere geschiedenis van dit gebouw.

 • Kom ik weer met mijn luidsprekers

  Maart 2007

  Wat geluid betreft wordt in Almere een statement gemaakt. De luidsprekers hangen in de portaalbrug, een unicum in Nederland. Ze zijn onzichtbaar vanuit de zaal, even onzichtbaar als de honderd luidsprekertjes die zijn ingebouwd om de akoestiek variabel te maken, dit in combinatie met het flexibele plafond.

 • Schouwburg maakt stad tot decor en toeschouwer

  Februari 2007

  Theatraal is het nieuwe theater van Almere zeker niet te noemen.

 • Hoe De Spiegel er kwam

  November 2006

  Zwolle - De theoloog Van der Leeuw was maar heel kort minister van Onderwijs Kunsten en Wetenschappen. Een jaar ongeveer, direct na de Tweede Wereldoorlog. Maar lang genoeg om het begrip horizontale en verticale cultuurverspreiding te introduceren en uit te dragen. Dankzij die horizontale cultuurspreiding heeft Nederland nu de hoogste theaterdichtheid ter wereld.

 • Zwolle heeft een multifunctionele theaterzaal

  September 2006

  In een oogwenk kan de nieuwe Schouwburg De Spiegel in Zwolle worden omgetoverd van een intieme theater- in een imposante concertzaal. Dankzij een beweegbaar akoestisch plafond.

 • Een coconachtig gevoel

  November 2005

  Na de Toneelschuur van een paar jaar geleden kan Haarlem opnieuw trots zijn op een voorbeeld van opmerkelijke theaterarchitectuur. Het in verval geraakte Concertgebouw in de historische binnenstad werd zorgvuldig gerestaureerd, vernieuwd en uitgebreid. Als bekroning van deze veelomvattende operatie kreeg het Concertgebouw ook een nieuwe naam: het Philharmonie Haarlem.

 • Een mooie, diffuse galm

  September 2005

  Muziekliefhebbers, Holland Festival-bezoekers en TV3-kijkers weten het: in Amsterdam is gebouw voor hedendaagse en geïmproviseerde muziek geopend. Het Muziekgebouw aan 't IJ, opvolger van de IJsbreker en het BIM-huis, ligt spectaculair in het water, ziet er fraai uit en is, zo luidden de eerste berichten, gezegend met een prima akoestiek. Zichtlijnenredacteur Jos van de Haterd ging zelf kijken - en luisteren.

 • Absolute stilte

  Januari 2005

  De vorig jaar voltooide Koninklijk Wegener Zaal van Orpheus in Apeldoorn onderscheidt zich van alles wat we in Nederland gewend zijn. Op het eerste gezicht lijkt het een gewone zaal met 1300 stoelen, ook al staan de twee balkons in een asymmetrische, door architect Herman Hertzberger bedachte opstelling. Maar eigenlijk gaat het hier om meerdere zalen in één.

 • Een olifant op het hefpodium

  Januari 2005

  De oplevering van het gerenoveerde Carré was een zaak van nationaal belang. Als een volleerde pyrotechnica ontstak de majesteit bij de opening het vuurwerk. Heeft zij, in deze nieuwe hoedanigheid als praktisch beoefenaar der toneeltechniek, ook een kijkje genomen onder de vloeren en over de rollenzolder geslopen? En wat heeft ze daar allemaal kunnen zien?

 • De stijl van 1887, de eisen van 2005

  Januari 2005

  Op oude foto's werden logedeuren en kroonluchters ontdekt en bij het krabben kwamen historische verflagen tevoorschijn - overak hebben de renovatiearchitecten van het Amsterdamse theater Carré gezocht naar elementen die ze bij hun 'historische vernieuwing' van dit gebouw konden gebruiken.

 • Goed geluid op elke stoel

  September 2004

  In zijn geluidsontwerp voor de nieuwe Schouwburg het Park in Hoorn heeft Frans Ockeloen een paar opmerkelijke keuzes gemaakt. De grote zaal heeft nu twee aparte systemen voor spraak en muziek. Dat zie je zelden. En subwoofers op vijf meter hoogte halverwege de lijst is al evenmin een alledaags verschijnsel.

 • De Centurion komt naar Carré

  Juli 2004

  Op de Vakbeurs Theatertechniek in januari van dit jaar presenteerde de firma Stakebrand een prototype van de Stalogic Centurion. De opvolger van het inmiddels tien jaar oude Stalogic besturingssysteem was toen nog in ontwikkeling. Het systeem nadert inmiddels zijn voltooiing. Theater Carré in Amsterdam schreef al in op een exemplaar nog voordat het af was.

 • Eerste renovatie Stadsschouwburg Amsterdam voltooid

  Mei 2004

  Bij het woord 'schouwburg' vormt zich bij velen van ons direct een beeld van het Leidseplein in Amsterdam. En dat is niet onterecht. De woorden schouwen en burg zijn een rechtstreekse vertaling van het Grieks-Latijnse 'theatrum'; ze werden door Vondel samengevoegd om als naam te dienen voor de eerste Amsterdamse Schouwburg aan de Keizersgracht.

 • Open huis voor een stadsgezelschap

  Maart 2003

  Een woonkamer voor het publiek en een woonkeuken voor het gezelschap. Open, licht en transparant. Dat waren de kwaliteiten die Toneelgroep Oostpool beoogde met de nieuwe behuizing Huis Oostpool in de Arnhemse Nieuwstraat. Zakelijk leider Alex Kühne: 'Je hebt de Noordpool en de Zuidpool. Wij slaan een anker in het Oosten: vandaar de naam Toneelgroep Oostpool'.

 • In welke stand wilde u 'm hebben?

  November 2007

  Deze zomer is in de Rotterdamse Schouwburg een nieuwe tribune in het zaalgedeelte de grote zaal gebouwd, met 14 rijen en 320 stoelen. Op zich lijkt dat niet zo bijzonder. Het gebouw is in 1988 opgeleverd en dan is het logisch dat onderdelen aan vervanging toe zijn. Maar hier is meer aan de hand.

 • Cultuurburen komen nader tot elkaar

  Binnenkort zal in Amsterdam worden begonnen met de aanleg van een nieuwe vlakkevloerzaal voor de Stadsschouwburg. Bij dit project is ook het achter de schouwburg gelegen popcentrum De Melkweg nauw betrokken: de grote zaal van de Melkweg wordt aanzienlijk uitgebreid.