Publicaties

 • Portaalzone ter discussie

  Juli 2011

  Wat doen we met de huidige inrichtng van de portaalzone? Welke rol speelt die zone met zijn toneellijst, portaalbrug en manteaus? Welke alternatieven zijn er? Daarover ging de studiedag van de VPT op 18 mei in de Koninklijke Schouwburg Den Haag.

 • Wat ontwerpers willen met de Portaalzone

  Juni 2011

  De discussie over de portaalzone woedt al een paar jaar, maar de ontwerpers kwamen weinig aan het woord. Uit een enquête van Theateradvies bv bleek dat juist de ontwerpers vaak aanlopen tegen de beperkingen van de huidige portaalzone. Wat zijn die beperkingen en wat zijn hun wensen? De VPT organiseerde een gesprek met deze ontwerpers.

 • De paradox van de vierde wand

  Januari 2009

  Luc Dhooghe reageert op de discussie in Zichtlijnen over de toneelopening. Hij geeft het historische kader voor het ontstaan van de huidige toneellijst en noemt de bezwaren die eraan kleven vanuit het oogpunt van de theatermaker.

 • De toneelopening

  September 2008

  Er kan best wat aangepast worden rond de toneelopening. Een voorzet om de discussie te voeden en, uiteindelijk, om beweging in de toneelopening te brengen.

 • De toneelopening, een reactie

  Juli 2008

  Karin Vullings onderzocht de toneelopening van het lijsttheater in het kader van haar studie Industrial Design. Ze schreef het artikel 'De Flexibelijst' in Zichtlijnen 117. Gerbrand Borgdorff velde daarover in nr. 118 een hard oordeel: 'niet realistisch'. Frits van de Haspel vindt dat te kort door de bocht. Het is nodig om alle techniek rond de toneelopening eens goed tegen het licht te houden, betoogt hij.

 • De Flexibelijst

  Maart 2008

  De toneelopening in het lijsttheater is een vast gegeven waar iedereen het maar mee moet doen. Toch zijn de eisen die er gesteld worden nogal verschillend. Hoe zou een 'ideale toneelopening' er uit kunnen zien? Industrieel ontwerper Karin Vullings presenteert een herontwerp dat op zijn minst interessant genoemd mag worden.