Publicaties

 • Zo dicht mogelijk op het publiek

  Mei 2015

  Acteurs bespelen theaters, maar worden over het ontwerp ervan vreemd genoeg zelden gehoord. Op uitnodiging van Theateradvies en in samenwerking met de Volkskrant konden ze hun mening erover geven. "Donkere stoelen zijn prettiger dan gele."

 • We bouwen een theater - deel 1

  Oktober 2010

  Als je een theater bouwt, wat voor gebouw moet het dan worden? Wat is de beste plek? Wat wil je in dat theater gaan doen? Welke factoren bepalen of het een goed theater wordt? Over deze en andere vragen publiceert Zichtlijnen in samenwerkingen met de werkgroep Theatergebouwen een serie artikelen. Dit is het eerste deel.

 • We bouwen een theater - deel 2

  Oktober 2010

  In het tweede deel van de serie over het bouwen van een theater kijkt Gerbrand Borgdorff namens de Werkgroep Theatergebouwen naar het programma van eisen. Waar is dat voor nodig en aan welke eisen moet dat programma van eisen zelf voldoen?

 • We bouwen een theater - deel 3

  Oktober 2010

  Deel drie van deze serie gaat over het samenstellen van het ontwerpteam. Wie zitten er in het team? Hoe stel je het samen? Wat geeft de doorslag bij de te maken keuzes?

 • We bouwen een theater - deel 4

  November 2010

  Deel vier van deze serie gaat over het ontwerp. Maar eerst: wie ontwerpt wat? Waar start je het ontwerp? En hoe kom je tot de beste zaalvorm?

 • We bouwen een theater - deel 5

  Januari 2011

  Het ontwerpteam van ons nieuwe theater is bezig. Dat duurt wel een paar maanden en dat geeft ons de tijd om na te denken over de bouworganisatie. De werkgroep Theatergebouwen nodigde hiervoor twee gasten uit, de heren Hans Verheijdt en Wybren Bruinsma van respectievelijk DHV en DVP.

 • We bouwen een theater - deel 6

  Juni 2011

  In dit zesde deel van de serie staat de gebruiker centraal. Hugo van Hulst verteld over zijn ervaringen bij het in gebruik nemen van de Rabozaal en de valkuilen die je als gebruiker beter kunt ontlopen. "Je moet er helaas van uitgaan dat je bij de oplevering niet klaar bent".

 • We bouwen een theater - deel 7

  Juli 2011

  Het definitief ontwerp is klaar en goedgekeurd. We beginnen met de bouwvoorbereiding. Het bestek wordt geschreven en de aanbesteding voorbereid. Hoe vind je een geschikte aannemer voor de bouw van het theater?

 • We bouwen een theater - deel 8

  Juli 2008

  Tot nu toe ging deze serie over het voornemen om een nieuw theater te bouwen, over het ontwerp en de aanbesteding. Maar er stond nog geen steen op de andere. In deel 8 komt daar verandering in.

 • We bouwen een theater - deel 9

  januari 2012

  Het einde van de bouwperiode nadert en het theater wordt in gebruik genomen. Een spannend moment voor de gebruikers en een periode waarin veel mis kan gaan. De werkgroep sprak met Coen Bais, directeur van Poppodium Metropool in Hengelo en Marco Hartendorf, voormalig hoofd techniek van het DeLaMar theater in Amsterdam. Zij vertellen over hun ervaring bij de oplevering.

 • De etiquette van de geluidsplek

  Mei 2010

  In het theater hebben bezoekers nogal eens last van de geluidstechniek midden in de zaal. Moet die technicus daar nu echt ziten? Kan het ook anders? Begin maart organiseerde Huub Huikeshoven (theateradvies bv) een rondetafelgesprek met de Werkgroep Geluid van de VPT. De geluidstechnici staken de hand in eigen boezem. Maar ook de ontvangende theaters kunnen veel meer doen. 'Er is een cultuuromslag nodig.'

 • Op een goederenheffer naar de artiesteningang

  Januari 2007

  Hoe toegankelijk zijn de Nederlandse podia voor technici met een handicap? Gerbrand Borgdorff ging samen met technicus Adelbert Duijvelshoff, in rolstoel, en fotograaf Jean van Lingen op onderzoek. Pauline Beran schreef er een juridisch kader bij.

 • 2600 meter dichter bij de sterren

  September 2006

  Als in een caleidoscoop belicht Caroline Noteboom de fascinerende theaterwereld van Bogota, een stad waar zij meerdere malen voor kortere en langere perioden verbleef. Ze bezocht theaters en klom op rollenzolders.

 • Spoorwegmuseum

  Maart 2006

  Wie als kind wel eens naar het Spoorwegmuseum in Utrecht is geweest herinnert zich misschien het oude stationsgebouw. Daarbinnen stond alles wat met treinen te maken had en buiten, langs de oude perrons, stonden de echte treinen en daar mocht je dan in zonder een kaartje te kopen.

 • Klossend op de praktikabel of soepel glijdend langs de rails

  Mei 2003

  Het maken van een andere zaalopstelling is altijd een omvangrijke operatie. Stoelen nemen meestal veel ruimte in en het verplaatsen van stoelen en tribunes is veel werk. Dat werk kan licht gemaakt worden met behulp van techniek. In dit artikel enkele van die technieken en hun voor- en nadelen.