Publicaties

 • Van hanger naar theater - Soldaat van Oranje

  Maart 2011

  Voor Soldaat van Oranje is een hangar omgebouwd tot theater. De tribune met elfhonderd stoelen staat op een draaischijf, in een ring daar omheen zijn de verschillende locaties en scènes geplaatst. Gerbrand Borgdorff sprak met producent Robin de Levita en technisch producent Robert Nieuwenhuis.

 • Toys for the boys

  September 2007

  Het Muziektheater in Amsterdam beschikt sinds enkele maanden over zogenaamde AGV's, Automatic Guided Vehicles, of voor taalpuristen onder u Automatisch Geleide Voertuigen. Daarmee heeft het theater zoals wel vaker een primeur in huis die ook voor andere theaters en theatermakers interessant is. Huub Huikeshoven geeft uitleg.

 • Luchtbalg met Zwenkwielen

  Juli 2006

  Het decorcentrum van De Nederlandse Opera vervaardigt de decors voor zowel De Nederlandse Opera als Het Nationale Ballet. Met veertig mensen in vaste dienst en een enorme werkplaats is dit het grootste decoratelier van ons land. Reden genoeg om te gaan kijken.

 • De toeschouwer stuurt de voorstelling

  Januari 2006

  'Op dit moment is het theater de belangrijkste plaats voor het ontwikkelen van een nieuwe kunstvorm.' De woorden zijn van Eric Joris, de oprichter en spil van de Belgische performancegroep Crew. Crew is naar eigen zeggen een collectief dat de verhouding tussen mens en technologie onderzoekt.

 • Vooral niet te conceptueel bezig zijn

  September 2005

  De techniek achter het ITs festival.