Volgende

Nieuws

Nieuwe LED orkestverlichting Concertgebouw in gebruik genomen

1 juli 2015

Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam heeft in de grote zaal een nieuwe podium-verlichtingsinstallatie in gebruik genomen. Het podium wordt nu belicht met behulp van 80 ETC Selador outdoor armaturen. De verlichting wordt niet alleen gebruikt bij concerten, maar is tevens geschikt voor tv opnamen. Er is gekozen voor outdoor armaturen omdat deze voorzien zijn van koelribben en geen ventilator hebben. Vanwege de strenge geluidseisen die gelden in het Concertgebouw was een ventilator niet toegestaan.

Theateradvies heeft samen met het Concertgebouw onderzocht welk armatuur het meest geschikt is als orkestverlichting en er is een uitgebreid onderzoek gehouden naar de lichtopbrengst, dimbaarheid, kleurweergave en geschiktheid voor video-opnames van verschillende armaturen.

Met de keuze voor de ETC Led armaturen is de lichtopbrengst op het podium verhoogd van 270 naar 650 lux, terwijl tegelijk het energieverbruik met ruim 36kW is gedaald. Er is voorzien in een digitale sturing waarmee ieder armatuur afzonderlijk kan worden bediend. Theateradvies verzorgde ook de begeleiding van de uitvoering en de oplevering van de installatie, die geleverd werd door de firma Lightco.

De nieuwe orkestverlichting is in juni 2015 in gebruik genomen.