Volgende

Nieuws

Theateradvies en Cepezed winnen prestieuze Design award voor Theater ‘t Speelhuis!

16 juni 2014

Theateradvies en Cepezed zijn op de Internationale Theatre Engineering and Architecture conferentie in Londen onderscheiden met de runner-up prijs voor Theater ‘t Speelhuis in Helmond. Deze prestigieuze design award werd op 9 juni 2014 uitgereikt door de STC, de international Society of Theatre Consultants. Zij reikt eens in de 4 jaar de Practical Excellence in Design award uit aan een theater dat zowel voor het publiek als de artiesten een gastvrije en inspirerende plek is, met uitstekende technische faciliteiten.

Het theater in de OLV kerk in Helmond vervangt het eerder afgebrande Speelhuis. In eerste instantie voor 5-10 jaar, maar inmiddels is dankzij het enorme succes besloten dat het theater permanent in de kerk blijft. Bij de herbestemming van de kerk is ingezet op minimale aanpassingen en aantasting van de bestaande situatie. Zowel de tribune, het balkon en podium als de constructie waar de hijsinstallaties aan hangen, zijn als losse elementen in de ruimte geplaatst, zodat het monument intact blijft.

Niet alleen de internationale jury, maar ook het publiek en de artiesten zijn bijna uitsluitend positief over het theater: “De fantastische akoestiek, de heerlijke stoelen, het goede zicht op het toneel en de bijzondere omgeving. Het is zo knap wat ze hier voor elkaar gekregen hebben. Ze zijn echt gek als ze nog een nieuw theater bouwen."

Andere genomineerde theaters waren onder andere het Royal Shakespeare Theatre in Engeland, de MAC in Noord-Ierland, het Royal Opera House in Oman, en het Musiktheater am Volksgarten in Oostenrijk. De 1e prijs werd gewonnen door het Stavanger Concert House in Noorwegen.