Volgende

Nieuws

Theateradvies werkt mee aan ambitieuze prijsvraag voor theater in Greiffensee

31 oktober 2013

Voor het historische centrum van Greiffensee in Zwitserland heeft de gemeente een prijsvraag uitgeschreven voor de realisatie van een theater in een bestaand middeleeuws pand. Het pand is onderdeel van de stadsmuur en is gelegen aan een plein recht tegenover het kasteel. In samenwerking met de architecten Lada Hrsak en Thomas Dill heeft Theateradvies meegewerkt aan een ambitieus plan om in dit historische pand een multifunctionele zaal te ontwerpen.

De zaal die geschikt moest zijn voor toneel en symfonische uitvoeringen zal op de eerste verdieping komen. Op de begane grond is een horeca gelegenheid gesitueerd. Het bijzondere en ambitieuze van het plan ligt in de toepassingen van een gesegmenteerde in hoogte verstelbare verdiepingsvloer tussen de horecaruimte en uitvoeringszaal. De vloer van de uitvoeringszaal bestaat uit acht segmenten van 1,80m breed bij 10,0m lang. Door middel van deze acht segmenten is een volledig vlakke vloer te maken als ook een- of tweezijdige getrapte tribune opstelling. Door het open maken van een deel van de buitenwand van de kant van het plein is een overdekte tribune te maken, die zicht biedt op pleinuitvoeringen.

De acht vloersegmenten worden doormiddel van Spiraliften bewogen. In een speciale kelder staan de Spiraliften opgesteld. Ter bescherming van de Spira- kolommen die door het horecadeel lopen, hebben de kolommen een stalen omhulsel die mee kunnen bewegen met de segmenten.