Volgende

Nieuws

Library of Birmingham officieel geopend door Malala Yousafzai

5 september 2013

De nieuwe Library of Birmingham van Mecanoo Architecten is op 3 september officieel geopend door de 16-jarige Malala Yousafzai, de Afghaanse kinderrechten-activiste. Nadat ze door de Taliban werd neergeschoten werd Malala overgevlogen naar Birmingham voor een spoedbehandeling, waar ze daarna ook studeerde. “Pennen en boeken zijn de wapens waarmee het terrorisme wordt verslagen”, verklaarde ze in haar openingsspeech. 

De Library of Birmingham is de grootste openbare bibliotheek van Europa en vormt samen met het Repertory Theatre en de Symphony Hall het culturele hart van de stad. De totale bouwkosten bedroegen £ 186 miljoen.

Onderdeel van het project was de renovatie van het naastgelegen Repertory Theatre. Er is nu een open verbinding tussen dit theater en de bibliotheek. In de bibliotheek is bovendien een nieuwe zaal gebouwd die kan worden gebruikt door de bibliotheek zelf en ook door het Repertory Theatre. De zaal heeft 300 zitplaatsen en kan worden omgebouwd van een klassieke zaal naar een thrust-theater.

Een Nederlands team, onder leiding van Mecanoo architecten won in 2008 de internationale prijsvraag voor de prestigieuze nieuwe bibliotheek. Theateradvies was onderdeel van dit team en adviseerde bij het ontwerp van de zaal en de logistiek. Daarnaast werd het ontwerp van de theatertechnische installatie, met onder andere een tensiongrid, door Theateradvies gemaakt.