Volgende

Nieuws

Theater inclusief spectaculair decor ontworpen en gebouwd in 1,5 jaar tijd

Aug. 26, 2021

Chongqing 1949 is een grootschalige Chinese musical die gaat over de laatste gevechten tussen de troepen van Mao Zedong en Chiang Kai-shek in 1949 in de stad Chongqing, toentertijd de hoofdstad van China. In diezelfde stad is, speciaal voor deze voorstelling, een theater met 1500 stoelen rondom een decor gebouwd. Het decor staat op 5 concentrische ringen die gezamenlijk een draaischijf vormen van 65(!) meter doorsnede. De helft van het publiek zit op een vast balkon, de andere helft zit op tribunes die verdeeld zijn over 2 van de 5 ringen. Middels een uitgekiende choreografie draaien het decor en het publiek gedeeltelijk om elkaar heen zodat scenes soms heel groot aangezet kunnen worden en soms toch heel klein en intiem. Tijdens deze zeer groot gemonteerde voorstelling ‘vliegen’ meer dan 20 acteurs, komen er 10 meter hoge decorstukken uit de vloeren, wordt er gebruik gemaakt van decorbrede videomapping, 3D-geluidseffecten en veel pyro-effecten.
 
In januari 2020 kreeg Theateradvies de opdracht om de ondermachinerie, bestaande uit de 5 ringen en de heffers voor de decorelementen die uit de vloer komen te ontwerpen, alsmede de bovenmachinerie, bestaande uit het vliegsysteem voor 20 acteurs, een hijsinstallatie van meer dan 200 punttrekken en 20 gebogen lichttrekken die ook nog met de draaischijven mee kunnen draaien. Voor de engineering van de draaischijven is Roel Smit ingeschakeld. Roel, die freelance werkt, kon putten uit zijn ervaring bij het engineeren van de draaischijf van Soldaat van Oranje.
 
Omdat de architect geen ervaring had met de bouw van een theater, heeft Theateradvies, naast alle toneeltechnische ontwerpen, samen met de Chinese architect, ook het hele gebouw mee ontworpen. Daarbij was Theateradvies verantwoordelijk voor de opzet van het gebouw, de vorm daarvan, de logistiek van publiek en backstage en het zaalontwerp met het vaste balkon en de draaiende tribunes. Na een korte en intensieve ontwerpfase, die na 2 maanden ook nog werd gehinderd door de reisbeperkingen vanwege corona, werd op 1 juni 2020 begonnen met de bouw van het theater. Na 12 maanden, 7 dagen per week en 24 uur per dag bouwen, werd op 1 juni 2021 de eerste repetitie in het decor gehouden. De maand juni werd overdag gebruikt voor repetities, ’s nachts werd er doorgewerkt aan het gebouw en aan het decor. Op 1 juli was de première.
 
Dit is een prestatie van formaat, letterlijk en figuurlijk. Om binnen anderhalf jaar een gecompliceerd decor, inclusief audio/AV/licht/kostuums/hijs-en heftechniek etc, te produceren en tegelijkertijd een theater vanaf 0 te ontwerpen èn te bouwen om ook binnen die tijd tot een première te komen is ongekend. De samenwerking tussen het Chinese deel van het team en de Nederlandse kant verliep, ondanks corona vlot en in een goede sfeer.