Volgende

Nieuws

RIBA National Award voor cultuurgebouw HOME

27 juni 2016

Cultuurgebouw HOME in Manchester is onderscheiden met een National Award van het Royal Institute of British Architects (RIBA). Het door Mecanoo architecten ontworpen complex behoort tot de 46 winnaars van de jaarlijks uitgereikte prijs. Tevens maakt het gebouw kans op de prestigieuze RIBA Stirling Prize.

Achter het eenvoudig ogend ontwerp gaat volgens de jury een complexe wereld van in elkaar grijpende en overlappende ruimtes en functies schuil. De architect heeft op uitstekende wijze het hoofd weten te bieden aan de (technische) uitdagingen op de drukke locatie en het gebouw geeft meer terug aan het publieke domein dan zijn buren, aldus de jury.

Naast twee theaterzalen met 450 en 150 stoelen, vijf bioscoopzalen, een café en een foyer omvat het kunst- en cultuurhuis een galerie, studio- en onderwijsruimten en een plein voor buitenoptredens. Het project brengt twee bestaande culturele instellingen samen, de vermaarde Manchester Library Theatre Company en bioscoop en kunsthuis Cornerhouse. Het centrum zal ook plaats bieden aan grote culturele festivals en internationale evenementen, waaronder het Manchester International Festival. Onlangs heeft de miljoenste bezoeker de deur gepasseerd, meldt Mecanoo.

Theateradvies was als theateradviseur betrokken bij het ontwerp van de theater- en filmzalen in HOME. 

Lees meer op Architectenweb