Volgende

Nieuws

Koninklijke onderscheiding voor Louis Janssen

3 mei 2016

Op 26 april jl. is Louis Janssen (Venray, 1956) benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De burgemeester van Blaricum, mevr. J.N. de Zwart-Bloch, reikte de onderscheiding uit op 2 mei.

Louis Janssen start al zeer jong, op 13-jarige leeftijd, zijn loopbaan in het theater. Eerst als toneelknecht, later als belichter, toneelmeester en technisch directeur. Hij doorloopt deze functies in respectievelijk de Schouwburg in Venray, Theater de Vest in Alkmaar, de Oosterpoort en Stadsschouwburg Groningen en bij Toneelgroep Amsterdam. Tussendoor geniet hij een opleiding Stage Management aan de Juilliard School of Arts in New York. In 2001 richt hij, samen met Gerbrand Borgdorff, Theateradvies® b.v. op. Na een voorzichtig begin met z’n tweeën, breidt het bedrijf uit naar negen medewerkers nu. Het bedrijf is verantwoordelijk voor het theatertechnisch ontwerp van talloze nieuwe en oude en monumentale theaters. Niet alleen in Nederland maar over de hele wereld. In Nederland, België en ver daarbuiten is Theateradvies® bekend en erkend.

Naast zijn professionele carrière is hij aldoor bestuurlijk actief in diverse organisaties. In Nederland onder meer: Voorzitter van Stichting Tekening, digitalisering plattegronden van theaters in Nederland en België; Redactieraadslid van Zichtlijnen, vakblad voor Nederlandse theatertechnici; Bestuurslid van de Vereniging voor Podiumtechnologie, beroepsorganisatie voor theatertechnici; Bestuurslid Stichting Vakbeurs Theatertechniek, de theatertechnische vakbeurs ‘Cue’; Lid van diverse commissies van de plaatselijke volleybalclub ‘BOK’ in Blaricum. Ook internationaal zet Louis zich al jarenlang in voor het theater. Hij bekleedt sinds 1986 diverse functies in OISTAT (Organisation Internationale des Scénographes, Techniciens et Architectes de Théâtre), de wereldwijde organisatie voor theatertechnici, theaterarchitecten en vormgevers voor theater. Lid en vicevoorzitter (12 jaar) van de technische commissie en 12 jaar als lid en vice president in het executief comité, het hoofdbestuur van OISTAT. In 2009 wordt Louis gekozen als president van de OISTAT. In 2017 beëindigt hij, na 20 jaar in het Executief Comité, waarvan acht jaar als president, zijn bestuurswerk voor OISTAT. Louis is een veel gevraagde spreker in binnen- en buitenland.

Louis is reeds onderscheiden met een zilveren en een gouden krommer voor respectievelijk zijn 25- en 40-jarige jubileum in het theater. Hij is drager van de ‘Frits van den Haspel’ Award, een prestigieuze onderscheiding voor het uitdragen van het beroep van theatertechnicus, zowel nationaal als internationaal. Voor zijn verdiensten voor OISTAT ontving Louis het Honorary membership van OISTAT.