Nieuwe Europese Norm voor hijsen en heffen in de evenementen-industrie binnenkort gepubliceerd
19 maart 2019
Er wordt al jarenlang gewerkt aan een Europese norm voor de evenementen-industrie. De voorlopers van die norm zijn de CWA 15901 en 15902. Dat zijn de workshop-agreements die in 2008 werden gepubliceerd. Professionals uit heel Europa waren het samen eens geworden over de eisen die je zou moeten stellen aan hijs-en hefmiddelen. In de jaren daarna is hard gewerkt aan een volwaardige EN-norm en dat was ook nodig, want een CWA geldt maar een beperkt aantal jaren. Daarna vervalt hij automatisch, tenzij er een echte norm van wordt gemaakt. Omdat de CWA heel goed bleek te functioneren, lag het voor de hand om een echte norm op te stellen.
De nieuwe norm is opgedeeld in een deel over het ontwerp van hijs- en hefinstallaties en een ander deel over het gebruik ervan.
Het ontwerpdeel was al in 2018 klaar en is toen gepubliceerd zodat iedereen daar commentaar op kon leveren. Dat commentaar is verwerkt en nu wordt de norm opnieuw gepubliceerd, zodat daar opnieuw commentaar op kan komen. Het gebruiksdeel is na de laatste bijeenkomst in Bilbao vrijwel klaar en zal in september worden gepubliceerd voor commentaar.
De evenementen-industrie is een van de eerste branches in Europa met een eigen ‘code of practice’.
Waarom is dat belangrijk? Als een popgroep of een theatergezelschap internationaal reist, dan hoeft niet in ieder land apart aangetoond te worden dat de productie voldoet aan de eisen die in dat land gesteld worden. En als je apparatuur verkoopt, dan hoeft die slechts één keer gekeurd te worden om overal in Europa verkocht te mogen worden.
Theateradvies is al vanaf 2006 betrokken bij het opstellen van deze norm. Dat we al zo lang bezig zijn heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat er zoveel landen betrokken zijn. Daardoor is dit een tijdrovend en ook duur project. Voor het opstellen van normen is geen subsidie beschikbaar. Alle betrokkenen betalen hun eigen kosten en betalen bovendien een jaarlijks bedrag aan de NEN om mee te mogen praten. We doen dit dus niet omdat het geld oplevert. We doen dit omdat we dit belangrijk vinden. En het is goed om te zien dat ook andere bedrijven in Nederland tijd en geld steken in dit werk. Gert Jan Brouwer van Frontline Rigging, Dirk Bakker van Nationale Opera & Ballet, Laura van Haperen van Trekwerk en Roy Schilderman van Argh werkten samen met Huub Huikeshoven van Theateradvies en met succes.
Zodra de nieuwe norm gepubliceerd wordt, melden we dat bij Zichtlijnen en via social media.