Volgende

Nieuws

Unieke beweegbare rollenzoldervloer in Stadstheater Zoetermeer opgeleverd

11 apr 2019

Na een onderhoud- en garantieperiode is de nieuwe hijsinstallatie van Stadstheater Zoetermeer volledig opgeleverd.

Stadstheater Zoetermeer is destijds gebouwd zonder rollenzolder. Nadat was gebleken dat het verhogen van de toneeltoren niet haalbaar was, heeft de gemeente Zoetermeer Theateradvies gevraagd een list te bedenken om toch een nieuwe ononderbroken hijsinstallatie te installeren die het mogelijk maakt om veilig en eenvoudig de installatie te onderhouden en met de mogelijkheid om zware puntlasten te hijsen. 

Het ontwerp van Theateradvies omvat trekken vanaf de bouwkundige opening tot aan de achterwand. Ter vervanging van de rollenzolder is een ophijsbare vloer gemaakt tussen de bovenste keerschijven en de roede van de trekken. Er is daardoor geen verlies van hijshoogte. Tussen de keerschijven en boven de staalkabels zijn hijsbalken geplaatst, om de haak van een kettingtakel aan te kunnen bevestigen.

De beweegbare rollenzoldervloer bestaat uit drie segmenten. Door alle trekken van een segment te laten zakken tot onder het niveau van de lierenkamer kan de beweegbare rollenzoldervloer zakken tot op de hoogte van de lierenkamer en kan men vanaf de zijbrug op de vloer stappen om onderhoud te verrichten of zware puntlasten te positioneren en te bevestigen. 

Om meer intimiteit tussen uitvoerend artiest en publiek te creëren heeft Stadstheater Zoetermeer in overleg met Theateradvies besloten om de portaallichtbrug en de manteautorens weg te halen. In eerste instantie is de portaalbrug vervangen door een losse, wegneembare brug, maar tijdens het gebruik daarvan besloot de ploeg het een tijdje zonder te proberen. Dat beviel zo goed, dat de losse brug niet meer zal worden opgehangen. De manteautorens zijn vervangen door manteauvakken. Door deze maatregel kunnen decors verder naar voren worden gebouwd. Dit komt ook de zichtlijnen ten goede.