Volgende

Nieuws

Grote nieuwe zalen gaan voor volledig LED

16 apr 2019

Theater Zuidplein in Rotterdam, Het Onderwijs en Cultuurcluster in Den Haag en The New Riga Theatre te Latvia hebben besloten de theaterverlichting volledig uit te voeren in LED. Die keuze heeft niet alleen gevolgen voor de schijnwerpers, maar ook voor de infrastructuur van voedingen en data.

Samen met de mensen van deze theaters heeft Theateradvies onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de nieuwe LED schijnwerpers. We hebben de vier grootste Nederlandse dealers van theaterverlichting uitgenodigd om mee te werken aan een onafhankelijk onderzoek naar de kwaliteit van de verschillende merken en typen LED-schijnwerpers die op dit moment op de markt zijn. Het onderzoek moest uitsluitsel geven of de huidige LED-schijnwerpers kwalitatief kunnen concurreren met conventionele schijnwerpers en de conclusie is, dat kiezen voor LED-schijnwerpers verstandig en verantwoord is. De theaters staan daarin niet alleen. Ook Nationale Opera en Ballet in Amsterdam is al enige tijd bezig met een ombouw naar LED-schijnwerpers.

De keuze die gemaakt is door deze theaters laat zien dat LED allang niet meer alleen geschikt is voor de kleine zaal. De zalen die nu kiezen voor LED behoren juist tot de grotere zalen in Nederland.

Theateradvies heeft tegelijkertijd onderzoek gedaan naar de beste infrastructuur voor de nieuwe schijnwerpers. Daartoe heeft het bureau overlegd met producenten van LED-schijnwerpers en met leveranciers, maar ook met E-adviseurs en E-installateurs. LED-schijnwerpers gebruiken minder voeding, maar vragen wel om een uitgebreid datanetwerk. Bovendien moet rekening worden gehouden met het gebruik van conventionele verlichting. Die zal de komende jaren nog steeds worden gebruikt.


Theater Zuidplein
Grote Zaal 600 stoelen
Kleine Zaal 250 stoelen
3de Podium 110 stoelen

Onderwijs en Cultuurcluster
Theaterzaal 1.275 stoelen
Concertzaal 1.500 stoelen
Ensemblezaal 600 stoelen
Repetitiezaal 100 stoelen

The New Riga Theatre
Grand Auditorium 520 stoelen
Medium Auditorium 290 stoelen
Small Auditorium 110 stoelen