Volgende

Nieuws

Een feestelijk begin voor Theater Zuidplein

30 september 2020

Op 16 september is het nieuwe Theater Zuidplein geopend door Koningin Maxima. Een feestelijk begin voor dit prachtige theater.
Theater Zuidplein is een bijzonder theater. Heel veel zalen in het land doen hun best om een breed publiek binnen te halen uit alle lagen van de bevolking en uit alle windstreken. Theater Zuidplein slaagt daarin als geen ander. Dat was zo in het oude theater, maar dat gebouw was echt volkomen versleten. En bovendien was het intussen te klein geworden. Als je steeds meer activiteiten organiseert en steeds meer publiek trekt, wordt het op een gegeven moment tijd voor een groter gebouw. De herinrichting van het gebied Zuidplein bood een ideale gelegenheid om dat te realiseren.
In 2015 vroeg Ballast Nedam Theateradvies om haar expertise bij het ontwerp van dit nieuwe theater en dat was het begin van een intensieve en prettige samenwerking met de mensen van Theater Zuidplein, de gemeente Rotterdam en Hart van Zuid, een combinatie van Ballast Nedam en Heijmans.
Met het theater hebben we eerst eens kritisch naar de eisen gekeken. In goed overleg konden we een aantal (dure) eisen schrappen, waardoor ruimte ontstond voor zaken waar nog niet aan gedacht was.
We zagen ook kansen om het zaalontwerp te verbeteren. Dat was geen sinecure, want een ander zaalontwerp had direct gevolgen voor het ontwerp van het hele gebouw en daar was al door heel veel mensen aan gewerkt. Daarom was het mooi dat we met ons voorstel een aantal problemen tegelijk konden aanpakken. Voor alle betrokkenen stond er iets tegenover dat de moeite waard was. Het theater kreeg een betere zaal. Veel intiemer met goede en korte zichtlijnen. Dat was iets wat de architect ook graag wilde en bovendien ontstond door de ingreep meer ruimte in het voorgebouw, een belangrijk winstpunt. De aannemer zag dat de bouwkosten en de inrichtingskosten zouden dalen door de ingreep. Dat maakte de hogere ontwerpkosten en de (zeer korte) vertraging in het ontwerp goed, maar we mogen van geluk spreken dat alle partijen bereid waren om opnieuw te beginnen. Dat is niet vanzelfsprekend in zo’n project.
Tenslotte hebben we samen met het theater een nieuw ontwerp gemaakt van de theatertechniek. Door de bijzondere programmering van het theater is de ploeg van technici zeer kundig en ervaren en waar ze heel goed in zijn is improviseren. De gezelschappen die in Zuidplein spelen sturen niet een paar weken van tevoren een lichtplan op. Dat plan moet nog worden gemaakt en daar is weinig tijd voor. Dat vraagt dus om een zeer gebruiksvriendelijke installatie met veel bewegend licht. Ook aan de overige apparatuur (AV, hijsinstallatie, projectie) worden hoge eisen gesteld als het gaat om flexibiliteit en gebruiksvriendelijkheid. Om dat te laten werken is een uitgebreide en toegankelijke infrastructuur nodig. Overal waar je iets wilt kunnen aansluiten is een voeding en een data-aansluiting voorzien. Omdat al snel bleek dat we elkaar heel goed begrepen ontstond een geweldige dynamiek tussen onze ontwerpers en de ploeg technici.
Het was geweldig om te mogen helpen bij het ontwerp en we hadden het geluk dat we dat konden doen met zo’n goed team van opdrachtgever, gebruiker en bouwer die allemaal tot het uiterste gegaan zijn om dit project te maken en om het zo goed te maken.
Het theater is klaar en het blijkt te werken zoals we hoopten. Er is een prachtige grote zaal waar voorstellingen echt tot hun recht kunnen komen. Het toneel is in een handomdraai om te bouwen tot popzaal en de kleine zaal kan voor heel veel activiteiten worden benut. De grote entreehal is met zijn open keuken een echte huiskamer geworden voor iedereen in Rotterdam Zuid. Misschien is het beter om te zeggen: voor de hele Rijnmond. Is het nu klaar? Nee zeker niet. Het begint nu pas. Nu gaat het leven. Wij hebben er alle vertrouwen in.