Volgende

Theater de Vest

Renovatie grote zaal, foyer en kantoorgebied

Theater De Vest in het hart van Alkmaar is gerenoveerd. Hierbij zijn de foyer, auditorium grote zaal, expeditie en kantoren grondig gewijzigd. Door de toevoeging van een grote spiltrap en een extra bar in de foyer is de publieksontvangst prettiger en beter georganiseerd.

Het ontwerp van de oude theaterzaal is gemaakt omstreeks 1978 en was een vrije vertaling van theaterontwerpen van de Bauhaus-architect Walter Gropius. Het was mogelijk om een cirkelvormig podium te maken van een deel van de zaal en het toneel waarop een orkest geplaatst kon worden. Het orkest zat dan niet op het toneel maar half in de zaal en half op het toneel. In het nieuwe ontwerp is dit concept behouden. Door middel van twee hefpodia in de zaal is het mogelijk om de gehele breedte van het toneel uit te breiden in de zaal. Het hefpodium direct voor het toneel kan tevens gebruikt worden als orkestbak.

Om de zaalcapaciteit te vergroten van 600 naar 700 zitplaatsen is het auditorium naar achter uitgebreid. Tegelijk is de rijafstand vergroot voor meer beenruimte. De brede omloop achterin de zaal is verdwenen en de zaalregie is achterin de zaal gepositioneerd, zodat de technici niet hinderlijk in beeld zijn. Aan het plafond zijn nieuwe lichtbruggen gekomen en akoestische doeken om de nagalm te beïnvloeden. Boven de regieplek achterin de zaal zijn volgspot posities gemaakt.

In de expeditieruimte is een goederenheffer gemaakt van 2,5m bij 7m. Deze kan zowel in zijn geheel op en neer bewegen, als ook in een schuine stand gezet worden en als hellingbaan van en naar de vrachtwagen gebruikt kan worden. Om het laden en lossen bij de nieuwe heffer te verbeteren is een van de kolommen op het toneel verwijderd.


Project

  • Opdrachtgever Gemeente Alkmaar
  • Architect TenBrasWestinga
  • Project

    Renovatie Theater De Vest

  • Oplevering 2013

Theater de Vest, Alkmaar

Werkzaamheden Theateradvies®

Advies
Logistiek, zaalontwerp, theaterstoelen, publiekvoorzieningen, E- en W-installaties.

Ontwerp
Hefinstallaties incl. klankkaatsers, lichtbruggen.

Aanbesteding
Bestek en Europese aanbesteding toneeltechnische hefinstallaties, zaalstoelen en stoffering.

Uitvoering 
Directievoering op aanbestede percelen, planning en budgetcontrole.

Innovaties
Expeditieheffer die zowel horizontaal op en neer kan als schuin gezet kan worden.